miercuri, 15 ianuarie 2014

Modificări drastice la CODUL RUTIER. Şoferii care încalcă grav regulile rămân fără carnet până la 4 ani şi primesc AMENZI DE PESTE 3.500 de EURO


Ministerul Afacerilor Interne promovează noi modificări la Codul Rutier, cu pedepse drastice pentru şoferii care încalcă grav regulile de circulaţie sau care nu îşi plătesc amenzile. Cea mai importantă schimbare îi priveşte pe cei care nu îşi plătesc amenzile rutiere şi care vor rămâne fără permisul de conducere, dacă nu achită amenda în 30 de zile de la constatarea contravenţiei.

Proiectul de lege introduce şi noi pedepse, care pot ajunge până la suspendarea carnetului pentru 4 ani şi amenzi maxime de 16.000 de lei (aproximativ 3.600 de euro). De asemenea, şoferii care comit infracţiuni rutiere dar sunt scoşi de sub urmărire penală sau scapă doar cu pedepse administrative îşi pierd carnetele pe perioade care pot ajunge chiar la 5 ani.

Proiectul de lege va sta 10 zile în dezbatere publică, apoi va fi aprobat prin Ordonanţă de urgenţă de Guvern, conform MAI.

Şoferii care nu fac dovada că şi-au plătit amenzile primite de la Poliţia Rutieră, în termen de 30 de zile de la data comunicării procesului verbal, se aleg direct cu suspendarea permisului de conducere, se propune în proiectul de lege al MAI.

O altă modificare importantă este modificarea limitei de viteză la care şoferii rămân fără carnet de conducere. Astfel, aceasta scade faţă de cea actuală care este de peste 50 km/h: la depăşirea cu 31-40 de kilometri la oră a limitei de viteză, carnetul este suspendat pentru o lună de zile, iar pentru depăşirea cu 41-50 km/h, carnetul este suspendat două luni.

Depăşirea vitezei regulamentare cu 51-60 km/h se pedepseşte cu suspendarea carnetului pe 3 luni şi amendă de la 720 de lei la 1.600 de lei.

De asemenea, cei care îşi cumpără maşini second-hand nu le vor mai putea conduce până nu transcriu dreptul de proprietate în evidenţele oficiale, pe numele lor. Autorităţile vor să introducă suspendarea înmatriculării vehiculului şi reţinerea certificatului de înmatriculare şi a plăcuţelor, până când noii proprietari îşi trec maşina pe numele lor, în mod oficial.
Astfel, noul proprietar al maşinii este obligat să solicite, în maximum 60 de zile de la cumpărarea autovehiculului, transcrierea dreptului de proprietate şi emiterea unui nou certificat de înmatriculare. Pe de altă parte, fostul proprietar al maşinii este obligat să notifice autorităţile că şi-a înstrăinat maşina, în termen de 5 zile de la data vânzării. Dacă au loc vânzări succesive, termenul limită curge de la data primei vânzări.

Amenzi şi pedepse drastice, pentru cele mai periculoase abateri

Oficialii de la MAI au identificat de asemenea principalele cauze ale accidentelor rutiere şi doresc să sancţioneze cât mai dur aceste abateri de la lege. Este vorba despre consumul de băuturi alcoolice la volan, de viteza excesivă şi de neacordarea priorităţii pentru pietoni.
Astfel, pedepsele pentru nepurtarea centurii de siguranţă şi a căştii de protecţie, la motociclişti şi mopedişti, vor creşte de la amenzi de 160-240 de lei în prezent, la 720-1.600 de lei. Punctele de penalizare pentru această sancţiune vor fi de asemenea majorate, de la 2 la 6. Şoferii vor fi de asemenea traşi la răspundere şi pentru copiii care îi însoţesc în maşini şi nu poartă centura de siguranţă sau echipamentele omologate.

Şoferii care trec pe culoarea roşie a semaforului vor fi sancţionaţi cu suspendarea permisului auto pe o perioadă de 2 ani şi o amendă cuprinsă între 10.000 de lei şi 16.000 de lei.
Şoferii care trec pe roşu şi provoacă un accident de circulaţie din care rezultă avarierea altui vehicul sau pagube materiale vor fi sancţionaţi cu suspendarea permisului pentru 3 ani şi amendă de 10.000-16.000 de lei.

Şoferii care nu respectă regulile la trecerea căii ferate vor fi sancţionaţi cu suspendarea permisului pe 3 ani şi amendă de 10.000-16.000 de lei.

Şoferii care conduc sub influenţa băuturilor alcoolice, dacă alcoolemia se află sub limita penală de 0,8, se aleg cu permisul suspendat 3 ani şi amendă între 10.000 şi 16.000 de lei.

Dacă în urma acestei fapte are loc şi un accident de circulaţie, atunci şoferul se alege cu permisul suspendat 4 ani şi o amendă similară.

Şoferii care conduc un autovehicul pe contrasens, pe autostradă, primesc amendă între 10.000 şi 16.000 de lei şi au permisul suspendat 3 ani.

Carnetul se suspendă până la 5 ani

Şoferii care nu acordă prioritate pietonilor la traversare vor fi pedepsiţi mai drastic ca în prezent. Carnetul le va fi suspendat pentru 4 luni, iar amenzile vor varia între 1.680 de lei şi 8.000 de lei.

Şoferii care depăşesc viteza regulamentară cu peste 60 km/h rămân fără permis de conducere timp de 6 luni şi vor plăti amenzi cuprinse între 1.680 de lei şi 8.000 de lei.

Şoferii care conduc vehicule a căror înmatriculare a fost suspendată îşi pierd permisul de conducere pentru un an şi primesc amenzi similare.

Autorităţile mai doresc introducerea de noi trepte de suspendare a permisului auto. Astfel, permisul se suspendă 4 luni pentru şoferii ale căror abateri rutiere au fost urmărite penal ca infracţiuni, însă au fost sancţionaţi cu sancţiune administrativă.

Permisul se va suspenda 1 an pentru şoferii care produc accidente în urma cărora alte persoane mor sau sunt rănite, dacă instanţa sau procurorul au decis neînceperea urmăririi penale sau încetarea acesteia. Excepţie fac cazurile când accidentul a avut loc din cauza băuturilor alcoolice sau a trecerii pe roşu.

Permisul se va suspenda pe 4 ani dacă un şofer trece pe roşu şi produce un accident rutier în urma căruia alte persoane mor sau sunt rănite, iar instanţa sau procurorul au decis neînceperea urmăririi penale sau încetarea acesteia.

Permisul se suspendă pe 5 ani dacă un şofer este băut şi produce un accident rutier în urma căruia alte persoane mor sau sunt rănite, iar instanţa sau procurorul au decis neînceperea urmăririi penale sau încetarea acesteia.

Alte modificări: camere video la proba de traseu şi la trecerile de cale ferată

O altă modificare, anunţată mai demult de MAI, este monitorizarea video a probei practice a examenului auto. Excepţie vor face examenele pentru motociclişti şi mopedişti – categoriile AM, A1, A2 şi A.

De asemenea, proiectul de lege mai prevede ca operatorul de cale ferată să instaleze “mijloace de constatare” a abaterilor de la Codul Rutier, la trecerile la nivel cu calea ferată, precum şi obligaţia acestuia să semnaleze Poliţiei Rutiere astfel de abateri.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu