luni, 27 ianuarie 2014

„Cei care contestă amenzile pentru viteză nu au nicio şansă să câştige


. Autor : Cosmin ZAPOROJAN

Poliţia Rutieră Constanţa spulberă miturile:

Se tot vorbeşte şi se scrie tot mai mult despre uşurinţa cu care amenzile date de Poliţia Rutieră pot fi contestate cu succes în instanţă. Indiferent că au sau nu dreptate, şoferii tind să conteste orice proces verbal de contravenţie încheiat de agenţii de la Circulaţie. 

Poliţiştii le spun însă că au şanse minime să câştige, mai ales când au fost sancţionaţi pe baza unor înregistrări video.

Poliţiştii rutieri constănţeni recunosc că tot mai mulţi şoferi contestă procesele verbale de contravenţie, mai ales când sancţiunea a fost urmată şi de suspendarea permisului. Este dreptul fiecăruia de a apela la justiţie în astfel de cazuri, însă şansele de reuşită sunt mici.
Oamenii legii spun însă că aceşti conducători auto sunt conştienţi că au greşit şi trebuie să plătească, scopul acţiunii lor fiind cu totul altul. 
Şoferii profită de faptul că în urma contestării procesului verbal în instanţă îşi recapătă permisele de conducere până la pronunţarea unei sentinţe judecătoreşti. Şi cum procesele în România pot dura şi câţiva ani, şoferii nu fac astfel decât să tragă de timp până să predea permisul poliţiei. 

Probele poliţiei, prezentate în instanţă


Pe piaţa şoferilor români circulă mai multe mituri sau metode privind atacarea cu succes a unui proces verbal de contravenţie. 
Spre exemplu, un site specializat pe probleme rutiere, prezintă cum trebuie să procedeze un conducător auto atunci când este oprit de poliţişti pentru că a depăşit viteza legală. 
„În momentul în care poliţistul vă opreşte pentru depăşirea vitezei, la cererea dumneavoastră, el TREBUIE să aibă asupra lui şi să vă prezinte: certificatul de omologare a aparatului radar de către Biroul Român de Metrologie Legală, buletinul de verificare metrologică în termen de valabilitate, respectiv 12 luni de la data efectuării verificării, şi autorizaţia de operator radar pentru cel care vă încheie procesul-verbal. Lipsa oricăruia din aceste documente trebuie prevăzută de dumneavoastră la rubrica «alte menţiuni» şi este caz de nulitate absolută a procesului-verbal”, se specifică pe site-ul www.e-transport.ro.


Poliţiştii rutieri constănţeni susţin însă că cele menţionate mai sus sunt simple poveşti. „Toate aceste acte, inclusiv probele video sau foto, vor fi prezentate instanţei de judecată. În relaţia cu şoferul, poliţistul are obligaţia de a se prezenta, la cererea şoferului trebuie să îi prezinte legitimaţia de serviciu, şi să îi prezinte motivele pentru care a fost oprit şi sancţionat. Poliţistul nu este nevoit să îi prezinte conducătorului auto certificatul de omologare al aparatului radar, buletinul de verificare metrologică sau autorizaţia de operator radar. Cum am spus şi mai sus, dacă şoferul va ataca procesul verbal în instanţă, toate acestea vor fi prezentate instanţei de judecată”, ne-a declarat inspectorul Marius Ghiţă, de la Poliţia Rutieră Constanţa. 


De asemenea, site-urile de profil susţin că poliţiştii nu au voie să meargă cu radarul mobil oprit şi să-l pornească atunci când zăresc o maşină circulând cu viteză. În realitate, noile aparate ale Poliţiei Rutiere au drept atu în lupta cu detectoarele de radar tocmai această funcţie, care le permite să stea pe stand-by până la apropierea vitezomanilor. Aşadar, încă un mit spulberat. 


Viteza este constatată de radar, nu de poliţist

Un alt argument inexact folosit de contravenienţi în instanţă este că agentul care constată contravenţia trebuie să fie şi cel care aplică sancţiunea. Mai exact, ei spun că agentul care citeşte aparatul radar trebuie să fie şi cel care dă amenda, altfel procesul-verbal este lovit de nulitate absolută. Inspectorul Marius Ghiţă nu este însă de aceeaşi părere. „În cazul vitezei, nu agentul constată viteza şi contravenţia, ci aparatul radar. Nu poate poliţistul să estimeze el din ochi cu cât circula şoferul X, ci aparatul va înregistra viteza. De multe ori, în acţiunile pe viteză se acţionează cu agenţii la oprire. Aparatul radar înregistrează viteza, poliţistul îl opreşte pe şofer şi îl sancţionează. Totul este legal, mai ales că toţi poliţiştii rutieri au şi calitatea de operator radar”, a precizat Marius Ghiţă. 

Majoritatea şoferilor pierd procesul
Potrivit poliţiştilor constănţeni, foarte puţini dintre cei care contestă procesele verbale de contravenţie câştigă în instanţă. „Ei apelează la instanţă pentru a mai amâna o perioadă să predea permisul. Că vin sărbătorile, că urmează concediul, fiecare găseşte un motiv să tragă de timp. Majoritatea fac contestaţia, după care nici nu se mai prezintă la proces. În cele din urmă, aproape toţi ajung pietoni. Mai ales în cazul contravenţiilor filmate, cum sunt cele pe viteză, nu au nicio şansă să câştige. Noi trimitem instanţei înregistrarea video, poze cu maşina respectivă, cu viteza şi data la care a fost surprinsă, şi cu asta am terminat. Nu mai spun că sunt şi foarte multe procese câştigate doar pe declaraţia poliţistului, fără nicio altă probă sau înregistrare. Şi mi se pare şi normal, pentru că poliţistul reprezintă autoritatea statului”, a mai declarat inspectorul Marius Ghiţă.


sursa;

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu