miercuri, 15 ianuarie 2014

Amenzi usturătoare pentru şoferi. Iată cum poţi contesta o amendă rutieră!

Autor: Bogdan Biszok

Noul cod rutier, care a fost amânat deocamdată, prevede amenzi usturătoare pentru şoferi, care vor depăşi venitul lunar al multora. Dacă consideri că ţi s-a făcut o nedreptate, poţi contesta amenda rutieră.
Noul cod rutier, care va fi adoptat săptămâna viitoare, prevede amenzi de până la 9.600 lei şi suspendarea permisului de conducere până la o perioadă maximă de doi ani. Cei care nu respectă culoarea roşie semaforului sau nu acordă prioritate vor rămâne pietoni pentru o perioadă de 60 de zile.
În forma revizuită a proiectului au mai fost prevăzute între 51 şi 200 de puncte amendă, plus suspendarea carnetului pentru un an, în cazul accidentelor rutiere soldate numai cu pagube materiale după: neoprirea la trecerea la nivel cu calea ferată când barierele sau semibarierele sunt coborâte ori în curs de coborâre sau când semnalele cu lumini roşii şi/sau sonore sunt în funcţiune, precum şi nerespectarea semnificaţiei indicatoarelor.
Premierul Victor Ponta a subliniat necesitatea introducerii de sancţiuni aspre prin noul Cod Rutier care să restricţioneze dreptul de a şofa în cazul celor care comit accidente grave soldate cu morţi, referindu-se la cazul unei tinere în vârstă de 19 ani care a fost lovită chiar pe trecerea de pietoni, marţi seară, pe bulevardul Iuliu Maniu din cartierul Militari, de un şofer care consumase băuturi alcoolice.
Cum poţi contesta o amendă
În contestarea amenzilor de circulaţie pot fi invocate cu success (în funcţie de caz) următoarele texte de lege: OG 2/2001, Codul de procedura Civilă, Codul de procedura Fiscală, OUG 195/2002.
Contestarea unui proces verbal prin care s-au stabilit amenzi rutiere se face la instanţă de judecată. Atacarea unei amenzi, adică a unui proces verbal se face prin redactarea unei plângeri. Pentru a realiza contestarea unui proces verbal  nu este nevoie de prezenţa dumneavoastră, puteţi să trimiteţi prin poştă plângerea. Plângerea se adresează judecătoriei în a cărei raza teritorială a fost săvârşită fapta.
Ce trebuie să conţină plângerea?
Plângerea trebuie să cuprindă descrierea faptelor şi referiri la textele de lege care va ajuta la anularea procesului-verbal de contravenţie.
 Dosarul plângerii conţine 2 exemplare din următoarele acte:
- copie act de identitate
- copie proces-verbal de contravenţie
- plângerea împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei memoriu împotriva poliţistului, dacă este cazul.
Cu acest dosar vă veţi deplasa la Serviciul Poliţie Rutieră de pe lângă Inspectoratul Judeţean de Poliţie, unde îl veţi depune.  Atenţie! Trebuie să primiţi o dovadă a faptului că aţi depus acest dosar.
Termenul de depunere a plângerii împotriva procesului-verbal de contravenţie este de 15 zile de la data la care aţi luat cunoştinţă de conţinutul procesului-verbal de contravenţie, adică de când aţi semnat procesul-verbal de contravenţie sau de când a ajuns prin poştă acasă la dumneavoastră. Dosarul împreună cu plângerea, va fi înaintat la judecătorie de către Serviciul Poliţiei Rutiere. Plângerea suspendă executarea, aşadar atâta vreme cât se judecă cazul nu există nici un titlu care să vă oblige să achitaţi amendă. La finalizarea procesului, după obţinerea anularii provesului-verbal de contravenţie, vă deplasaţi la Administraţia Finanţelor Publice cu hotărârea dată de instanţa şi faceţi dovada pentru anularea amenzii.

sursa:



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu