luni, 20 ianuarie 2014

GHID PRACTIC PENTRU CONTESTAREA AMENZILOR RUTIERE




Fie că au fost prinşi făcând abateri grave de la Legea Circulaţiei Rutiere, punând în pericol viaţa participanţilor la trafic, fie că au neglijat aspecte ce reprezentau  un risc mai mic de accident, mulţi şoferi au întâmpinat problema amenzilor de circulaţie.
Fie că au fost prinşi făcând abateri grave de la Legea Circulaţiei Rutiere, punând în pericol viaţa participanţilor la trafic, fie că au neglijat aspecte ce reprezentau  un risc mai mic de accident, mulţi şoferi au întâmpinat problema amenzilor de circulaţie.

CE ACTE TREBUIESC PREZENTATE LA CONTROL POLIŢISTULUI DE LA CIRCULAŢIE?
1. actul de identitate (BI sau CI)
2. permisul de conducere
3. atestatul profesional (dacă e cazul)
4. talonul maşinii pe care o conduceţi
5. asigurarea (RCA) maşinii
Lipsa unui act sau prezentarea lui în fotocopie reprezintă o contravenţie şi se poate sancţiona cu avertisment sau cu amendă de la 500.000 lei la 700.000 lei.
Dacă nu aveţi actele la dumneavoastră poliţistul poate să vă verifice folosind staţia radio pe care o are în dotare.

CE TREBUIE SĂ CONŢINĂ PROCESUL-VERBAL DE CONTRAVENŢIE
Procesul-verbal trebuie să cuprindă în mod obligatoriu următoarele:
- data şi locul unde este încheiat;
- numele, prenumele, calitatea şi instituţia din care face parte agentul de poliţie;
- datele personale ale contravenientului din actul de identitate;
- codul numeric personal al contravenientului;
- ocupaţia;
- locul de muncă;
- descrierea faptei contravenţionale;
- indicarea datei, orei şi locului în care a fost săvârşită contravenţia;
- arătarea tuturor împrejurărilor ce pot servi la aprecierea gravitaţii faptei şi la evaluarea eventualelor pagube pricinuite;
- indicarea actului normativ prin care se stabileşte şi se sancţionează contravenţia;
- posibilitatea achitării în termen de 48 de ore a jumătate din minimul amenzii;
- termenul de exercitare a căii de atac şi organul la care se depune plângerea împotriva procesului verbal;
- în caz de accident şi numele societăţii de asigurări;
Important! Dacă procesul verbal nu are semnătura contravenientului, poliţistul trebuie să desemneze un martor care să contrasemneze procesul verbal. Un poliţist nu poate să poate fi trecut ca martor.

LEGISLAŢIA  APLICABILĂ
În contestarea amenzilor de circulaţie pot fi invocate cu succes (în funcţie de caz) următoarele texte de lege: OG 2/2001, Codul de procedură Civilă, Codul de procedură Fiscală, OUG 195/2002.
ETAPE/METODE PENTRU CONTESTAREA AMENZII DE CIRCULAŢIE

ATACAREA  PROCESULUI VERBAL
Contestarea unui proces verbal prin care s-au stabilit amenzi rutiere se face la instanţă de judecată.
Atacarea unei amenzi, adică a unui proces verbal se face prin redactarea unei plângeri.
Pentru a realiza contestarea unui proces verbal  nu este nevoie de prezenţa dumneavoastră, puteţi să trimiteţi prin poştă plângerea. 
Plângerea se adresează judecătoriei în a cărei rază teritorială a fost săvârşită fapta se depune la sediul poliţiei în a cărei raza teritorială lucrează poliţistul care v-a amendat.

CE TREBUIE SĂ CONŢINĂ PLÂNGEREA?
Plângerea dumneavoastră trebuie să cuprindă descrierea faptelor şi referiri la textele de lege care va ajuta la anularea procesului-verbal de contravenţie.

CE TREBUIE SĂ CONŢINĂ DOSARUL PLÂNGERII?
Dosarul plângerii conţine 2 exemplare din următoarele acte:
- copie act de identitate
- copie proces-verbal de contravenţie
- plângerea împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei
- memoriu împotriva poliţistului, dacă este cazul.
Cu acest dosar vă veţi deplasa la Serviciul Poliţie Rutieră de pe lângă Inspectoratul Judeţean de Poliţie, unde îl veţi depune.  Atenţie! Trebuie să primiţi o dovadă a faptului că aţi depus acest dosar.
Termenul de depunere a plângerii împotriva procesului-verbal de contravenţie este de 15 zile de la data la care aţi luat cunoştinţă de conţinutul procesului-verbal de contravenţie, adică de când aţi semnat procesul-verbal de contravenţie sau de când a ajuns prin poştă acasă la dumneavoastră.
Dosarul dvs. împreună cu plângerea, va fi înaintat la judecătorie de către Serviciul Poliţiei Rutiere. Plângerea suspendă executarea, aşadar atâta vreme cât se judecă cazul dvs nu există nici un titlu care să vă oblige să achitaţi amendă.
La finalizarea procesului, după obţinerea anulării provesului-verbal de contravenţie, vă deplasaţi la Administraţia Finanţelor Publice cu hotărârea dată de instanţa şi faceţi dovada pentru anularea amenzii.

CONCLUZII
Zeci de mii de români s-au confruntat anul acesta cu amenzi de circulaţie a căror sume uneori depăşea chiar venitul lunar al contravenientului. Fie datorită legii incorecte ce reglementa acordarea amenzilor pentru rovinietă, fie datorită radarelor amplasate pe drumurile naţionale, mulţi români s-au simţit nedreptăţiţi şi au  ales să se lupte pentru drepturile lor decât să plătească sume exorbitante la bugetul de stat.
Este nedrept ca şoferii, o categorie de populaţia oricum sărăcita de plata taxei auto de poluare, să fie nevoită să suporte sumele mari, reprezentate de amenzile de circulaţie, care deseori sunt acordate abuziv. Aşadar încurajăm apelarea la justiţie întrucât efortul depus pentru o astfel de acţiune este mic comparative cu cel de plată al amenzilor.
SURSA:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu