luni, 20 ianuarie 2014

Atentie: daca ati primit amenda de la ITM aveti doar 15 zile la dispozitie pentru a contesta


de Oana Lucian ,

Peste tot sa intampla sa vina un control ITM si angajatorul sa nu aiba reprezentantul disponibil, in acel moment, in sediu. De cele mai multe ori, inspectorii, pe baza declaratiilor luate de la angajati, constata nereguli precum contracte neincheiate sau contracte incheiate cu date diferite fata de cele declarate de angajati. Evident, pentru fiecare situatie apare amenda si, de cele mai multe ori procesul verbal vine prin posta.
Ce puteti face in acest caz?
Conform legii, Controlul efectuat de inspectorii de munca se poate finaliza atat prin incheierea unui proces-verbal de control, cat si a unui proces-verbal de constatare si sanctionare a contraventiilor, daca au fost identificate fapte care genereaza raspunderea contraventionala a angajatorului.
In acest din urma caz, aveti posibilitatea contestarii procesului verbal incheiat de inspectorul de munca, pentru vicii de fond sau de forma, atat privind constatarile facute, sanctiunile dispuse sau masurile obligatorii de remediere a deficientelor constatate.
In acest sens, art. 31 alin. (1) din Ordonanta Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor stabileste ca impotriva procesului-verbal de constatare a contraventiei si de aplicare a sanctiunii se poate face plangere in termen de 15 zile de la data inmanarii sau comunicarii acestuia.
Conform alin. (3) al aceluiasi articol plangerea suspenda executarea. In consecinta, executarea masurilor dispuse prin procesul verbal impotriva caruia se formuleaza plangere se suspenda pana la solutionarea litigiului.
In situatia in care nu contestati procesul verbal, aveti obligatia sa indepliniti masurile dispuse de inspectorul de munca la termenele aratate in procesul-verbal si sa transmiteti dovezi in acest sens.
In caz contrar, riscati sa fiti sanctionat cu amenda de la 3.000 lei la 10.000 lei pentru refuzul de de a aduce la indeplinire masurile obligatorii dispuse de inspectorul de munca, la termenele stabilite de acesta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu