luni, 20 ianuarie 2014

ITM-ul amendează, judecătorii „avertizează”


Amenzile aplicate de inspectorii de muncă societăţilor care încalcă legislaţia din domeniul muncii sunt, în mare parte, contestate de angajatori, iar instanţa de judecată le transformă în avertismente. Aceasta este o problemă cu care se confruntă aproape toate instituţiile de control. Potrivit datelor deţinute de Inspectoratul Teritorial de Muncă, în ultimul an, cam o treime din amenzile aplicate au ajuns să fie contestate în instanţă. S-au înregistrat 216 contestaţii împotriva proceselor verbale de constatare a contravenţiilor, încheiate de către inspectorii de muncă din cadrul serviciilor Sănătate şi Securitate în Muncă şi Control Relaţii de Muncă. 

Dintre acestea, 40 de amenzi au fost transformate de către instanţele de judecată în avertismente. Şi asta chiar dacă inspectorii de muncă îi sancţionează pe angajatorii care nu respectă legislaţia, de cele mai multe ori, cu amenzile minime. 

"De regulă, angajatorii care contestă amenzile date de inspectori sunt la prima abatere. La o a doua abatere nu mai recurg la contestaţie pentru că nu au şanse să aibă câştig de cauză. Instanţa de judecată ia în consideraţie, de cele mai multe ori, că angajatorii sunt la o primă abatere şi, dacă reprezentanţii societăţilor respective fac dovada că au remediat deficienţele, li se transformă amenzile în avertismente", spune Silvia Pasat, inspectorul şef al ITM Botoşani. 

O situaţie asemănătoare se înregistrează şi în cazul sancţiunilor date de reprezentanţii Oficiului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor şi de comisarii de mediu. 
(Doina Marcu)

sursa;

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu