duminică, 23 februarie 2014

Sanctiunile si amenzile noului Cod Rutier

Incepand de la 1 decembrie 2006, noul Cod Rutier a intrat in vigoare, noul sistem de sanctionare aducand in prim-plan punctele de sanctiune. Astfel un punct de penalizare valoreaza 10% din salariul minim brut pe economie. Cumularea a 15 puncte de penalizare duce la suspendarea permisului de conducere pe un termen de 30 de zile, o sanctiune ulterioara primita in urmatoarele 12 luni duce la suspendarea permisului de conducere pentru o perioada de 60 de zile. Veste buna este ca punctele se anuleaza la 6 luni de la savarsirea infractiunii penalizate. Amenzile insa vor fi din ce in ce mai usturatoare, iar sanctionarea cu un punct nu este tot ceea ce primeste un conducator auto prins pe picior gresit!

Contravenientul, cu exceptia persoanelor juridice, pot achita, in termen de doua zile lucratoare de la data primirii procesului-verbal de constatare a contravenientei, jumatate din minimum amenzii prevazute de lege. Persoanele juridice (societatile comerciale) vor fi obligate sa plateasca amenzile la valoarea lor maxima. Noul Cod Rutier va sanctiona cu inchisoare fapte pentru care in prezent faptasul poate scapa cu suspendarea pedepsei sau amenda penala. In cazul infractiunilor, noile sanctiuni financiare ating chiar si 35.000.000 de lei.

Astfel 2 puncte de penalizare se primesc pentru: folosirea incorecta a luminilor de drum, nerespectarea obligatiei de a folosi luminile de intilnire si pe timpul zilei pe autostrazi, drumuri expres si pe drumurile nationale europene, pentru folosirea telefonului mobil in timpul mersului, nefolosirea centurii de siguranta, depasirea cu 10-20 km/h a vitezei legale, refuzul inminarii actelor la cererea politistului, circulatia pe drum cu accesul interzis. 

3 puncte de penalizare se primesc pentru oprirea nejustificata/circulatia pe banda de urgenta, depasirea cu 21-30 km/h a vitezei legale, nerespectarea regulilor privind intoarcerea, mersul inapoi, peste limita de distanta (50 m) prevazuta de lege, schimbarea benzii, daca din aceasta cauza s-a produs un accident, nerespectarea distantei corespunzatoare pina la vehiculul din fata. 

4 puncte de penalizare se primesc pentru nerespectarea indicatorului , depasirea cu 31-40 km/h a vitezei legale, conducerea pe spatiul destinat tramvaiului, atunci cind drumul public are mai multe benzi, nerespectarea obligatiilor care revin conducatorului auto in cazul vehiculelor ramase in pana sau avarie (scoaterea acestora de pe carosabil). 

6-8 puncte de penalizare se primesc pentru refuzul de a permite imobilizarea vehiculului sau verificarea tehnica, depasirea cu 41-50 km/h a vitezei legale, nerespectarea semnificatiei indicatoarelor de trecere a caii ferate, incalcarea liniei continue la virajul spre stinga, patrunderea intr-o intersectie dirijata prin semafoare, daca manevra blocheaza circulatia.

9-20 de puncte  pentru conducerea unui vehicul cu defectiuni la frina sau directie, conducerea unui vehicul cu termenul inspectiei periodice expirat, gesturile obscene sau aruncarea de obiecte pe sosea, conducerea sub influenta bauturilor alcoolice, depasirea cu mai mult de 50 de km pe ora a vitezei maxime admise.

Se considera infractiuni urmatoarele cazuri:
1.Conducerea unui autovehicul care nu are drept de circulatie in Romania sau al carui certificat de inmatriculare a fost retinut pentru defectiuni tehnice grave la sistemul de frinare inchisoare de la 3 luni la 2 ani/sau amenda

2.Conducerea unui autovehicul cu numar fals de inmatriculare inchisoare de la 1 an la 5 ani fara suspendare

3.Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de catre o persoana care are o imbibatie alcoolica de peste 0,80 mg/l alcool pur in singe ori o concentratie ce depaseste 0,40 mg/l pur in aerul expirat sau care se afla sub influenta unor produse stupefiante-inchisoare de la 1 an la 5 ani (raspunderea penala-valabila de la o concentratie de 1,00 mg/l)

4.Conducerea unui vehicul pe drumurile publice fara permis de conducere inchisoare de la 1 la 5 ani la 3 ani/sau amenda

5.Parasirea locului accidentului fara aprobarea politiei si modificarea sau stergerea urmelor unui accident rutier in urma caruia o persoana a decedat sau a fost ranita, inchisoare de 2 ani la 7 ani

Tu ce parere ai?  Te rog sa lasi un comentariu mai jos”

sursa:
http://www.radar-auto.ro/?p=p_73&

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu