Autor: Cristiana Ionescu
Ministerul Transporturilor vrea să interzică folosirea dispozitivelor de detectare a aparatelor radar. Noua Strategie Naţională pentru Siguranţa Rutieră, propusă de ministerul condus de Relu Fenechiu, prevede şi majorarea amenzilor pentruviteza excesivă şi restricţii de circulaţie pentru anumite tipuri de vehicule.
Ministerul Transporturilor a publicat pe site-ul său, spre dezbatere publică, proiectul de hotărâre a Guvernului pentru aprobarea Strategiei Naţionale pentru Siguranţă Rutieră 2013 - 2020 şi a Programului de Acţiuni Prioritare pe perioada 2013 - 2020 de implementare a Strategiei Naţionale pentru Siguranţă Rutieră 2013 – 2020.
Strategia Naţională pentru Siguranţa Rutieră prevede ca pentru stoparea agresivităţii rutiere este necesară modificarea legislaţiei rutiere, ministerul formulând o serie de propuneri în acest sens.
Printre cele mai importante se numără:
- interzicerea folosirii dispozitivelor de detectare a aparatelor radar,
- crearea premiselor pentru introducerea unor prevederi legislative privind utilizarea dispozitivului „alcolock"2;
- creşterea gradului de intransigenţă a legii în ceea ce priveşte conducerea vehiculelor care circulă cu viteză mai mare decât viteza legală, prin creşterea graduală, în funcţie de cuantumul vitezei, a duratei de suspendare a permisului şi a cuantumului amenzii;
- interzicerea accesului pe drumurile publice a vehiculelor de tip ATV, cu excepţia drumurilor comunale, pentru care este obligatoriu să existe avizul autorităţilor administraţiei publice locale;
- oferirea posibilităţii şoferilor de a opta pentru recuperarea de puncte de penalizare prin participarea în centre autorizate la programe de reabilitare comportamentală / consiliere psihologică, la cursuri de conducere defensivă/ preventivă sau la efectuarea în spitale a unui stagiu de asistare a victimelor accidentelor rutiere, după caz.
Guvernul pregăteşte şi o modalitate inedită de a motiva şoferii să-şi plătească contravenţiile.
Noul proiect de hotărâre prevede ca în viitor permisul de conducere să fie însoţit de un tichet de contravenţie care să evidenţieze sancţiunile contravenţionale achitate.
În cazul în care acestea nu au fost achitate, poate atrage suspendarea exercitării dreptului de a conduce autoturismul până la plata amenzii.
În plus, pentru a facilita plata amenzilor, autorităţile vor crea un serviciu public online ce va permite şoferilor să-şi achite amenzile de acasă.
sursa:
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu