miercuri, 19 februarie 2014

cum putem scapa de amenzi


blughost:

Soferii pot scapa foarte usor de amenzile de circulatie stiind care le sunt drepturile si cum trebuie sa procedeze pentru a "sanctiona" nepriceperea politistilor.

Indiferent ca o amenda de circulatie a fost intocmita de fata cu soferul sau a fost primita prin posta, soferii pot gasi suficient de multe motive pentru a cere anularea ei in instanta. Sistemul rudimentar de amendare a conducatorilor auto, completarea gresita a proceselor verbale, necunoasterea legilor de catre agentii de circulatie si inscrierea unor texte de lege in procesul-verbal care nu au legatura cu contraventia efectiv savarsita, slaba calitate a inregistrarilor realizate de camerele de su­praveghere sunt cateva dintre motivele pentru care o amenda de circulatie poate fi anulata in instanta.

Calea justitiei

Din ce in ce mai multe astfel de amenzi sunt contestate in instanta si nenumarate au avut castig de cauza.
Primul pas pentru a scapa de o amenda de circulatie este contestarea ei in instanta. Pentru asta trebuie redactata o plangere in care se poate invoca faptul ca, daca amenda a fost stabilita prin intermediul camerelor de supraveghere rutiera, soferul sanctionat nu a avut posibilitatea sa faca obiectii in procesul-verbal. Potrivit legii, la intocmirea unui proces-verbal, soferul are dreptul sa scrie ce obiectii are la ceea ce scrie politistul. Astfel, in cazul camerelor de supraveghere, cand amenda vine prin posta direct acasa, soferului amendat i se incalca dreptul oferit de lege de a-si exprima obiectiile. Potrivit art. 16, alineatul (7) din OG 2 /2001 privind regimul contraventiilor "in momentul incheierii procesului-verbal agentul constatator este obligat sa aduca la cunostinta contravenientului dreptul de a face obiectiuni cu privire la continutul actului de constatare. Obiectiunile sunt consemnate distinct in procesul-verbal la rubrica "Alte mentiuni", sub sanctiunea nulitatii procesului-verbal". Mai mult, politia nici nu trimite celui amendat fotografie prin care se dovedeste ca a incalcat legea, autoritatile politienesti precizand ca vor pune la dispozitie fotografia doar daca o cere instanta. Astfel, se poate sustine faptul ca amenzile rutiere aplicate prin camerele de supraveghere rutiera sunt ilegale si procesele-verbale de amenda sunt nule pentru ca incalca dreptul contra­venientului.

O alta situatie este cea a radarelor stationare. In acest caz, se poate contesta faptul ca agentul de politie care a semnat procesul-verbal de contraventie nu este acelasi cu cel care a constatat contraventia. De asemenea, se poate cere ca acesta sa depuna in instanta dovada faptului ca detine autorizatie de operator radar valabila. In momentul in care se contesta o amenda, trebuie luat in considerare faptul ca masuratorile cu radare nu pot fi folosite ca probe in instanta daca fotografiile au fost facute in conditii de ceata, ploaie, ninsoare sau furtuna si, ca urmare, culoarea masinii, numarul sau soferul acesteia nu pot fi determinate absolut fara dubiu. De asemenea, aparatele radar de tip stationar nu pot fi amplasate in apropierea surselor puternice de radiatii electro­magnetice (stalp de radio, televiziune, telefonie mobila sau retea de inalta tensiune) si care pot sa influenteze fidelitatea redarii acestora.

Supraveghere ilegala

Daca amenda a fost trimisa in urma inregistrarii camerelor de supraveghere video, poate fi cerut ca instanta de judecata sa oblige politia sa spuna care este numele firmei care a instalat camerele de supra­veghere; sa spuna cand au fost ultima data verificate metrologic aceste camere; sa spuna daca contractul de atribuire a con­tractului de instalare a camerelor de supra­veghere s-a facut in urma unei licitatii publice cu selectie de oferte potrivit legislati­ei in vigoare; sa ceara firmei care a montat camerele sa depuna dovada existentei autorizatiei de constructie si amplasare a camerei; sa ceara firmei care a montat camerele de supraveghere sa comunice cota procentuala care-i revine din cuantumul amen­zilor incasate de la soferi. Toate aceste cerinte sunt justificate de faptul ca multe dintre camerele de supraveghere sunt instalate ilegal, fara respectarea legislatiei.


De asemenea, se poate cere instantei sa oblige Politia Rutiera si firma care a montat camerele de supraveghere, sa depuna dovada faptului ca acestea respecta legea privind prelucrarea datelor personale 677 /2001. De cele mai multe ori firmele care le-au montat nu au obtinut si autorizarea ANSPDC pentru prelucrarea datelor cu caracter personal ale miilor de soferi amendati sau doar urmariti pe camere. Astfel, toate datele inregistrate si procesate de acestea sunt ilegale si pot fi anulate in justitie. Asadar, trebuie cerut ca firma care a montat camera respectiva, sa depuna in instanta copia autorizatiei primita conform Legii 677/ 2001 de la Autoritatea Pentru Supra­vegherea Datelor cu Caracter Personal, referitoare la camera de supraveghere in cauza.

Atunci cand un sofer este oprit, poate sa ceara politistului ordinul de zi in care este specificata ruta sau traseul pe care este desemnat sa faca masurari radar sau patrulari. Echipajul de politie care efectuea­za controale cu radare ar trebuie sa aiba in permanenta asupra lui certificatul de omologare al radarului, buletinul de verificare metrologica - in termen de valabilitate de 12 luni si autorizatia de operator radar, pentru agentul care intocmeste procesul verbal. Lipsa oricarui din aceste documente poate fi trecuta in procesul verbal la rubrica "alte mentiuni" si atrage nulitatea amenzii, daca este contestata in instanta.

Daca la primirea unei amenzi (a procesului - verbal de constatare a contraventiei) se constata ca datele soferului nu sunt exacte, nu este descrisa contra­ventia sau incadrarea ei sau sunt date incomplete, atunci amenda poate fi contestata in instanta. Lipsa mentiunilor privind numele, prenumele si calitatea agentului constatator, numele si prenumele contravenientului, iar in cazul persoanei juridice lipsa denumirii si a sediului acesteia, a faptei savarsite si a datei comiterii acesteia sau a semnaturii agentului constatator atrage nulitatea procesului-verbal.

In cazul in care procesul verbal este primit prin posta, trebuie verificata data la care a fost aplicata sanctiunea si daca procezul - verbal constatator al amenzii a fost trimis in cel mult 30 de zile de la data aplicarii amenzii. Daca politia a trimis amenda cu depasirea acestui termen, amenda este lovita de nulitate si este desfiintabila in fata judecatorilor. Daca se face o plangere impotriva procesului verbal de contraventie, acesta trebuie intocmita in 15 zile din momentul in care a fost semnata primirea procesului verbal. In caz contrar, amenda trebuie platita in cel mult 30 de zile. Altfel, soferul risca fie sa fie executat silit fie sa fie obligat sa presteze activitati in folosul comunitatii.
Contestarea unei amenzi

Dosarul prin care se contesta o amenda trebuie sa contina cate doua copii dupa cartea de identitate si dupa procesul verbal de contraventie. De asemenea trebuie plangerea impotriva procesului verbal de constatare a contraventiei si memoriu impotriva politistului (in cazul in care exista). In plangerea in care se mentioneaza foarte clar motivul contestarii procesului verbal si trebuie sa fie mentionati si eventualii martorii care pot fi chemati in instanta. Dosarul se depune la Serviciul Politie Rutiera de pe langa IJP din judetul in care s-a intamplat incidentul, acesta fiind obligat sa o primeasca si sa inmaneze depunatorului o dovada in acest sens. 

Dosarul poate fi trimis prin posta cu confirmare de primire, iar politia va inainta cauza la judecatoria de pe raza careia s-a intamplat incidentul. Plangerea suspenda executarea, cat timp se judeca nu exista niciun titlu care sa oblige soferul sa plateasca amenda.

Tu ce parere ai?  Te rog sa lasi un comentariu mai jos”

sursa:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu