de Mihai Popescu
Daca in instanta exista o fotografie ca proba impotriva ta si ea are semnul "T", trebuie sa stii ca asta inseamna TARGET adica Tinta si arata ca aparatul radar identifica un corp in miscare si viteza acestuia. Atentie ca de cele mai multe ori trebuie sa apara si o dunga alba, exact peste ultima cifra din viteza, prevazuta pe mijlocul fotografiei.
Cum te legi de viteza?
"Sunt foarte putini cei care stiu ca atunci cand viteza stabilita de radar este aproape de viteza legala si o depaseste cu cel mult 9 kmh nu trebuie sa plateasca absolut nicio amenda", explica pentru incont.ro avocatul Gheorghe Piperea. El da un exemplu: Daca in oras ai limita de viteza de 50 kmh si tu ai 59 kmh pe aparatul de radar, viteza asta nu este sanctionabila. Mai mult decat atat, ar trebui sa stii ca si daca depaseste 59 de kmh ai sanse sa castigi in instanta anularea amenzii. De ce? "Poti sa contesti masuratoarea. Practica arata ca aparatele de radar au o marja de eroare cam de 5 kmh in plus sau in minus. Poti sa mizezi si pe asta. Daca este un radar mobil, aici marjele sunt si mai mari", a subliniat Piperea.
Datele completate corect
Ce alte informatii iti mai sunt necesare? In momentul in care ai primit amenda acasa, trebuie sa te asiguri ca toate datele tale sunt completate corect. Daca ceva este completat gresit adica ne referim la date precum nume, prenume, numarul de inmatriculare a masinii, numarul si seria cartii de identitate, descrierea contraventiei, incadrarea ei in drept, ai mari sanse de reusita. Astfel, daca informatiile sunt incomplete sau incorecte, atunci amenda poate fi anulata. Prin urmare, verifica daca procesul-verbal completat de politist contine toate aceste date si daca ele sunt completate corect. Apoi trebuie sa verifici data la care ti-a fost aplicata sanctiunea si sa incerci sa iti aduci aminte cat mai multe detalii. "Lipsa mentiunilor privind numele, prenumele si calitatea agentului constatator, numele si prenumele contravenientului, iar in cazul persoanei juridice lipsa denumirii si a sediului acesteia, a faptei savarsite si a datei comiterii acesteia sau a semnaturii agentului constatator atrag nulitatea procesului-verbal. Nulitatea se constata si din oficiu de catre instanta”, spune art 17 din OG2/2001. Un alt lucru important: vezi daca procesul-verbal constatator al amenzii ti-a fost trimis in termen de maximum 30 de zile de la data aplicarii acesteia, pentru ca, daca Politia ti-a trimis amenda cu depasirea acestui termen, ea este nula si va fi desfiintata de orice judecator.
Trebuie, de asemenea, stiut ca in momentul in care contesti amenda aplicarea sanctiunii se suspenda. Cu alte cuvinte daca ti-a fost suspendat permisul de conducere si depui o contestatie in instanta, politia va fi obligata sa-ti dea inapoi actul. Vei putea conduce masina pana cand instanta da o decizie.
Daca vrei sa ai sanse de succes trebuie sa depui plangerea in termen de maximum 15 zile de la primirea ei, altfel esti bun de plata. Avocatul Gheorghe Piperea te sfatuieste insa sa nu astepti sa treaca prea mult timp de la primirea provesului - verbal si sa contesti decizia.
“Tu ce parere ai? Te rog sa lasi un comentariu mai jos”
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu